Zdravé potraviny, které v kuchyni nesmí chybět

Také se v tom nemůžete vyznat? Nevíte, které zdravé potraviny si vybrat, v čem jsou prospěšné nebo jak je chutně připravit? Víme, že s tím má mnoho lidí problémy, proto jsme vytvořili kompletního průvodce zdravými potravinami.

1. Přílohy

Když chci zhubnout, tak stačí vynechat přílohy a místo nich si dát zeleninu. To je jeden z největších mýtů, který doposud koluje mezi lidmi. Naopak pokud chcete zhubnout, tak musíte přílohy zařazovat do jídelníčku vždy, protože tvoří největší podíl příjmu sacharidů. Jednoduše řečeno, tělo potřebuje energii a tu získává právě ze sacharadů, tedy z příloh. Zároveň je také důležité si vybírat ty správné přílohy. Na výběr je mnoho druhů, takže je lze pořád střídat.

2. Mouka

V obchodech naleznete mnoho druhů mouky. Obecné platí, že byste měli vybírat mouky celozrnné, protože jsou mleté včetně klíčku a obalu (slupky). Tyto dvě části zrna jsou to nejcenější, co v zrnu je. Pokud si koupíte bílou mouku, tak její složení je z výživového hlediska nicotné a rozhodně nění vhodná pro každodenní konzumaci.

Naše strava by měla být pestrá, abychom tělu dodali všechny potřebné vitamíny a minerály. Proto pravidelně střidejte různé druhy muk a vzájemně je kombinujte. Vaše tělo se vám za to odvděčí.

3. Maso a vejce

Někteří specialisté považují vejce za superpotravinu, tj. potravinu s velkou koncentrací živin, proto jsou určitě doporučitelné. Pravdou je, že nejvíce výživnou částí je žloutek, takže názor, že jíst se má jen bílek kvůli cholesterolu je asi jako udělat z celozrnné mouky bílou! Pokud jíte vejce často (7- 10 ks týdně), tak je potřeba snížit příjem jiných potravin, které obsahují větší množství nasycených tuků, cholesterolu, ale také energie (např. tvrdé sýry). Pokud je člověk citlivý na cholesterol, jsou doporučitelná 3 vejce týdně.

Maso je zdrojem látek, které jsou pro naše tělo nepostradatelné. Pokud k tomu nemáte vážné důvody, tak se masu nevyhýbejte, pouze si vybírejte správné druhy. Pokud z nějakého důvodu maso jíst nechcete, je záhodno zařazovat jiné zdroje živočišných bílkovin – mléčné výrobky, vejce. Pouze živočišné bílkoviny obsahují totiž celé spektrum aminokyselin, které jsou pro naše tělo nepostradatelné.

4. Mléko a mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem vápníku, který naše tělo bezpodmínečně potřebuje. Vápník je však zastoupen i v rostlinné stravě, např. avokádo je výborný zdroj vápníku nebo mák a některé druhy luštěnin. Navíc se tvrdí, že rostlinný vápník je pro naše tělo lépe vstřebatelný. Pokud vápník ve stravě tělu nedodáte, tak si ho vezme jinde. Z toho pak vyplývá kazivost zubů, osteoporóza nebo osteomalácie a další problémy. Dle českých výživových doporučení byste měli do jídelníčku zařadit 2 porce mléčných výrobků každý den. Důležité je umět si vybrat ty správné.

5. Ovoce a sušené plody

Při výběru ovoce a zeleniny se zaměřujte na aktuální sezónu. Kupujte ty druhy, které zrovna dozrávají, protože ty budou z výživového hlediska nejkvalitnější. Snažte se primárně zaměřit na tuzemské ovoce, tzn. ovoce, které se běžně pěstuje u nás. Náš organismus je na něj zvyklý.

6. Zelenina

Pro výběr zeleniny platí stejná pravidla, jako při výběru ovoce. Změřte se na aktuální sezónu. Kupujte ty druhy zeleniny, které právě dozrávají, protože ty budou z výživového hlediska nejkvalitnější. Pojďte se podívat jaké druhy a kdy kupovat, abyste získali maximum vitamínů.

7. Ořechy a semínka

Jednodušše řečeno, ořechy a semínky patří do každodenního zdravého jídelníčku. Odjakživa byly přirozenou stravou nejen člověka, ale i téměř všech zvířat. Důvod je prostý, jejich výživová hodnota je vysoká. Najdete v nich kvalitní bílkoviny, vitamíny, minerály a také kvalitní rostlinný tuk. Není problém je přidat téměř do každého jídla.

8. Sladidla

Energetická hodnota skoro všech sladidel je vysoká. To je fakt, který nemůžeme ignorovat. Naše rada zní, nepoužívejte bílý cukr a snažte se sladit méně než je obvyklé. Proč nepoužívat bílý cukr, ale raději jiné sladidlo je jednoduché. Jiná přírodní sladidla obsahují mimo cukru také minerální látky a vitamíny, které bílý cukr neobsahuje.

Nekupujte slazené potraviny a hlavně nepijte slazené nápoje, ani ty, které jsou uváděny jako bez cukru. Ty jsou dokonce ještě horší než ty slazené, protože jsou dochucovány zdraví škodlivými umělými sladidly.

1 zdravý recept každý týden ZDARMA

Pozor, počet odběratelů je omezen!
Nepropásněte svou šanci.

  • Jídlo je 90% úspěchu.
  • Často vám chybí inspirace?
  • Zašleme vám – snídaně, svačiny, obědy i večeře.


Už se nechci pořád ptát, co mám dnes vařit!