Maso je plné nepostradatelných živin

Mám jíst maso každý den? Pokud jste masožravec a budete si vybírat správné druhy mas, tak v tom není žádný problém. Pokud vám stačí maso 1x týdně, tak v tom také není problém. V tomto případě si ale musíte dávat pozor na příjem bílkovin. Maso byste měli nahradit luštěninovými pokrmy a výrobky ze sóji, vejci nebo mléčnými výrobky. Jediným úskalím konzumace masa každý den je to, že zůstává dlouho ve střevech a dochází tam k hnilobným procesům. Pokud je člověk masožravec musí striktně dbát na dostatečný přísun vlákniny. Výživový specialisté doporučují maso zhruba 2 – 3x týdně, ale je to hodně individuální. Je rozhodně lepší si koupit kvalitní maso od farmáře méně často, než každý den maso ze supermarketu s nejasným původem.

Maso je jedna z nejkontroverznějších potravin. Existují studie, které jsou zásadně proti masu, ale i studie zásadně pro maso.

Proč jíst maso – výborný zdroj bílkovin, cenné mikroživiny (hlavně vápník, zinek, železo a vit. B, kyselina lisová), B12 a železo jsou v živočišné formě lépe stravitelné než z rostlinné, obsahují celé spektrum aminokyselin (včetně těch, co si tělo neumí samo vytvořit).

Proč nejíst maso – nezdravé tuky, cholesterol, neobsahuje vlákninu a fotochemikálie (ochranné látky), názory, že rostlinná strava obsahuje všechny tělu potřebné živiny a nezatěžuje tolik trávicí trakt.

Vejce

Jak si vybrat vejce? Dle číselného kódu, který je na nich natištěný. Pokud začíná „3“, tak se jedná o klecový chov a i nejméně výživově hodnotná vejce, „2“ – chov na podestýlce, „1“ – volný výběh, obvykle nejkvalitnější vejce dostupná v běžných supermarketech, „0“ ekologický kontrolovaný chov – nejlepší volba, má vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, vit. D i B12, více lecitinů a karotenoidů.

Velmi oblíbený je také Šmakoun, který je dobrým zdrojem živočišných bílkovin bez živočišných tuků. Pozor si dávejte na sladké pomazánky Šmakoun, protože jsou slazeny umělými sladidly, které nejsou vhodné! Šmakoun lze brát všeobecné jako doplněk, protože kromě bílkovin neobsahuje nic extra živiny. Je to rozhodně dobrý pomocník při redukci hmotnosti jako náhrada masa nebo sýra. Lze ho nastrouhat do pomazánky nebo třeba i do sladkého těsta, čímž se sníží jeho glykemický index.

Drůbež

Mezi drůbeží maso řadíme kuřata, krůty, slepice, perličky, husy nebo kachny. Drůbeží maso je vhodné zejména proto, že obsahuje málo tuku (až na husu a kachnu). Nejméně tuku obsahují hlavně drůbeží prsa, které mají navíc i nejvyšší podíl bílkovin. Prsa by měla být na našem jídelníčku nejčastěji (zase mají nejméně mikroživin, nejčastěji by měly být asi jen u lidí, kteří mají maso denně). Jednou za čas můžete v klidu zařidit i např. stehna nebo jiné části, ale vždy se to snažte kompenzovat pohybem. Jen se vyhněte kůži, pod kterou bývá uloženo hodně tuku.

Hovězí

Červené hovězí maso je bohaté na minerální látky jako je např. železo, kterého máme ve stravě nedostatek. Také obsahuje hodně kvalitních bílkovin. Z hovězího masa je nejvhodnější hovězí svíčková nebo hovězí zadní. Tyto části jsou nejméně tučné. Jednou za čas vám jiná část hovězího rozhodně neuškodí, není se čeho bát. Je potřeba dbát na kvalitu, najděte si lokálního řezníka, kterému věříte.

Vepřové

Vepřové maso je u nás nejoblíbenější, ale zároveň je i hodně tučné. Čím je maso tučnější, tím méně obsahuje bílkovin. Z vepřového masa si vybírejte hlavně vepřovou panenku a vepřovou kýtu. Tyto dvě části mají z celého prasátka nejméně tuku. Jednou za čas si klidně k obědu dopřejte vepřevou plec, s tím není žádný problém. Bůček vám však úplně doporučit nemůžeme. Dávejte si pozor, kde maso kupujete, opět je nejlepší si najít svého lokálního řezníka, který se vám za kvalitu masa může zaručit.

Skopové

Skopové maso (ovce, jehně) má vysokou biologickou hodnotu. Má vysoký obsah draslíku, sodíku a železa. Na našem jídelníčku se objevuje pouze ojediněle. Skopové maso může být lehce cítit a nemusí tak každému chutnat. Pokud si však připravíte maso jehněčí, tak se ničeho takového bát nemusíte.

Králičí

Králičí maso je u nás díky malým domácím chovatelům velmi rozšířené. Ve zdravém jídelníčku nesmí tento druh maso chybět, protože obsahuje mnoho kvalitní bílkovin a minimum tuku. Připravujte králíka na zelenině, pečte ho delší dobu na nižší teplotu. Potom k němu není nutné přidávat másla, slaninu nebo jiný tuk. Zajímejte se o to, čím jsou králíci krmeni. Krmné granule nejsou to pravé především pro děti.

Zvěřina

Maso ze zvěřiny se vyznačuje zejména nízkým obsahem tuku. Jelení nebo dančí kýta je skvělá na rychlou úpravu, dušení nebo pečení vcelku. Zařadit zvěřinu do zdravého jídelníčku se určitě vyplatí.

Ryby

O rybím mase se mluví pořád a stále. Ale jaký je výsledek? Rybí maso se doporučuje jíst alespoň 2x týdně. Děláte to tak? Je dobré se zaměřit spíše na ryby mořské, protože jejich maso obsahuje více kvalitních tuků než maso ryb sladkovodních. Ano, máte pravdu rybí maso je dražší než drůbeží nebo vepřové. Ale je potřeba si uvědomit, že se jedná o investici do vašeho zdraví. Pravidelná konzumace rybího masa působí pozitivně na vaši imunitu, takže i díky rybám budete méně často nemocní a budete se cítit lépe. A to za to přeci stojí nebo ne? Doporučitelné jsou především ryby z volného lovu. Jinak hrozí vysoký výskyt rtuťi nebo jiných těžkých kovů. Obsahují dobře stravitelné bílkoviny a zdravé tuky, ale jsou bohužel také častými alergeny.

  • Losos, tuňák, treska (nejméně tučná – skvělá k večeři), halibut, mořský vlk, pražma, makrela
  • Kapr, štika, candát, lín, sumec, úhoř, pstruh

Vnitřnosti

Vnitřnosti obsahují mnoho užitečných vitamínů a minerálů. Dle našeho názoru do zdravého jídelníčku patří, ale je dobré vědět odkud pochází, doporučitelné jsou zejména v biokvalitě. Pokud máte zdroj vnitřností z regionální farmy nebo dokonce bio chovu, tak se je občas do jídelníčku zařaďte. Jedná se hlavně o játra nebo ledviny. Pozor na játra v těhotenství a u malých dětí, protože mají velký obsah vitamínu A, který je toxický.

Masné výrobky

Největším problémem masných výrobků je jejich kvalita a vysoký obsah tuku, soli a aditiv. Z masných výrobků lze doporučit snad jen kvalitní šunku, která má obsah masa více než 90% a zároveň obsah tuku méně než 4%. I tam je potřeba se zamyslet nad dusitanovými solemi, které se při přípravě šunek používají. Řešením může být příprava domácí šunky. V biokvalitě bez dusitanů se u nás dá sehnat pouze šunka uherák a ani to není úplně běžné. V levných uzeninách je velké množství sóji (normy dovolují až 60%).

1 zdravý recept každý týden ZDARMA

Pozor, počet odběratelů je omezen!
Nepropásněte svou šanci.

  • Jídlo je 90% úspěchu.
  • Často vám chybí inspirace?
  • Zašleme vám – snídaně, svačiny, obědy i večeře.


Už se nechci pořád ptát, co mám dnes vařit!