Rýže

Rýže je často spojována s konzumací při trávicích potížích, ale pozor jedná se pouze o rýži loupanou (bílá, parboiled, basmati, jasmínová). Tyto druhy rýže jsou na druhou stranu méně výživově hodnotné. Výživoví poradci doporučují loupanou rýži pro malé děti nebo lidi s omezením trávicího traktu, kteří mají z nějakého důvodu omezený příjem vlákniny.

Glykemický index – z hlediska glykemického indexu nejsou všechny druhy rýže úplně ideální. Vhodná je rýže natural, u které je zachováno celé zrno i se slupkou. Z klasické „bílé“ rýže je vhodné rýže basmati.

Bílá

Jedná se o klasickou rýži, kterou zná každý. Je z ní mechanicky odstraněna slupka a s ní bohužel i spousta hodnotných živin.

Parboiled

Tato rýže je také loupaná, ale zároveň je upravována speciální technologií, kdy se namáčí do horké vody a poté se pod tlakem opracovává. Tím se dosáhne toho, že se rýže po uvaření nelepí. Z výživového hlediska je srovnatelná s bílou rýží.

Natural

Je celozrnná, tzn. že se neloupe. Z hlediska výživové hodnoty je bohatší na vitamíny (především skupinu B), minerály a vlákninu. Je tvrdší, takže je nutné ji déle vařit. Není vhodná pro malé děti, protože jejich trávicí trakt není ještě úplně připraven na zpracování vlákniny.

Divoká rýže (černá, indiánská)

Není to přímo rýže, ale je to rostlina (vodní tráva), která je s rýží příbuzná. Původem pochází ze Severní Ameriky. Obsahuje zejména vitamín B a je vhodná ke kombinaci s ostatními druhy rýže. Má nízký glykemický index.

Italská kulatozrnná rýže (Arborio, Carnaroli)

Tyto druhy rýže se pěstují v Itálii a díky tomu, že velmi dobře sají tekutiny a chutě, se používají na přípravu italských rizot. Pozor na to, že tyto rizoto bývají dost často hodně tučná (máslo, parmazán).

Jasmínová

Tento druh rýže je charakteristický svojí květinovou vůní. Po uvaření se hodně lepí, ale také má vysoký glykemický index.

Basmati

Je nejoblíbenějším druhem rýže na celém světě. Název pochází z hindštiny a v překladu znamená „královna vůní“. Z bílých rýží je díky nižšímu >glykemickému indexu nejvhodnějším kandidátem.

Rýže basmati

Rýže basmati

Rýžové nudle

Bezlepková varianta těstovin. Vhodné k občasnému zařazení do jídelníčku. Je však třeba dát si pozor na hotové asijské (instantní) polévky, které často obsahují hodně aditiv.

1 zdravý recept každý týden ZDARMA

Pozor, počet odběratelů je omezen!
Nepropásněte svou šanci.

  • Jídlo je 90% úspěchu.
  • Často vám chybí inspirace?
  • Zašleme vám – snídaně, svačiny, obědy i večeře.


Už se nechci pořád ptát, co mám dnes vařit!