Úvod  ›   › 

7 potravin, které by výživový poradce nepozřel

Ne všechny potraviny, které běžně kupujete, jsou vhodné. Často obsahují látky, kvůli kterým jste zbytečně unavení nebo podráždění. Podívejte se, jestli v tomto seznamu najdete něco, co pravidelně jíte a zamyslete se nad tím, zda to k životu opravdu potřebujete.

1. Hamburgery z fast-foodu

Představujete si hamburger jako šťavnatý kus mletého masa v kvalitní housce se zeleninou? Jestli si o tomto nechcete nechat jen zdát, tak si takový burger budete muset udělat doma. Ve fastfoodech se takového složení rozhodně nedočkáte. Jídlo z fastfoodů není bohužel jen tučné, ale skýtá další dlouho řadu problémů.

  • Nekvalitní maso - již mnohokrát bylo dokázáno, že maso používané ve fastfoodech je to nejhorší, které může být.
  • Kopa chemie - téměř vše je dochucováno chemií, naše chuťové buňky už jsou natolik zníčené, že tuto chuť vyžadujeme. Prodejci dobře ví, proč to dělají.
  • Vysoká cena - za cenu menu z fastfoodu si můžete doma připravit chutný oběd z nejčerstvějších surovin. Nebudete po obědě zralí na šlofíka, ale naopak budete mít dostatek energie na zbytek odpoledne.
  • Neučte na fastfood děti - pokaždé, když jdu kolem fastfoodu a přes prosklenou výlohu vidím hromadu dětí, jak se cpou těmi "dobrotami", tak mi je jich líto. Opravdu vám na vašich dětech nezáleží, že je tam pravidelně berete?
  • Hodilo by se říct, že fastfood do zdravé stravy nepatří, ale to není tak úplně pravda. Fastfood nepatří do žádné stravy!

Fastfood do jídelníčku nepatří.

2. Majonézové saláty ze supermarketu

Přečetli jste si někdy složení toho "vynikajícího salátku z obchoďáku"? Jestli ne, tak to někdy zkuste, třeba místo čtení novin, protože vám to zabere zhruba stejně času. Složení je totiž stejně dlouhé a obsahuje desítky různých chemických šmakulád. Proč obyčejný salát, na jehož přípravu stačí pár surovin, obsahuje všelijaké přísady z laboratoře? Důvod je zřejmý - kvalitní surovina, která tam chybí se musí něčím nahradit. Navíc to musí mít pěknou barvu a také nějakou tu chuť. Příprava domácích salátů vám zabere 10 minut a narozdíl od těch ze supermarketů si pochutnáte.

3. Sladké pečivo s polevou

První věc je, že bílé pečivo v našem jídelníčku převažuje a víceméně nám nic dobrého nepřináší, jedná se o tzv. prázdné kalorie. Vše cenné je totiž při výrobě bílé mouky ze zrna odstraněno. Druhým, snad ještě větším problémem, je právě ta sladká poleva. Napadlo vás, že tím problémem je cukr? Možná ano, ale musím vás zklamat, protože to není ten největší problém. Tím jsou tuky, ze kterých se vyrábí poleva. Obsahují transmastné kyseliny (transky), které jsou zdraví škodlivé (podívejte se na video o rostlinných tucích). V zemích jako je Rakousko nebo Švýcarsko by se některé výrobky, které se u nás běžně prodávají, prodávat nemohly. A to právě kvůli vysokému obsahu transmastných kyselin.

4. Potraviny označované jako "bez cukru"

Šetřím kalorie, tak si koupím raději colu light a budu se těšit z toho, co všechno jsem udělal pro své zdraví a štíhlejší tělo. Ale skutečně to bylo správné rozhodnutí? Nápoje light jsou přece také sladké nebo ne? Ano jsou, protože jsou doslazovány umělými sladidly. Umělá sladidla jsou vysoce kontroverzní. V minulosti byly prokázány případy, že způsobují tvorbu nádorových onemocnění (jsou karcinogenní). Poté se tyto studie často zpochybňovaly, ale dnes se opět potvrzuje, že umělá sladidla nejsou vhodná. Zvykejte si na přírodní chuťe a nepodléhejte masáži reklamních kampaní!

5. Slazené snídaňové cereálie

Na pultech obchodů najdete asi milion různých druhů snídaňových cereálií. Kdo se v tom má vyznat? Které jsou ty správné? Vybírejte takové, které nejsou doslazované. Čtěte pozorně složení - hledejte podíl sacharidů, který bývá ještě rozdělen na "z toho cukry". Cukry nebrat! To co potřebujete jsou komplexní sacharidy. Obecně se dá také říct, že je vhodné vybírat müsli, které není pečené. Nebo vám může také pomoci logo Vím, co jím. Úplně nejlepší je koupit si různé druhy vloček, sušené ovoce (rozinky, meruňky, švestky, kokos - kupujte zásadně nesířené) a připravit si müsli vlastní. Nebo doporučuji využít čím dál tím populárnější službu Mixit.cz.

6. Kupované "ovocné" jogurty

Kupujete dětem i sobě ovocné jogurty a myslíte si, jak děláte dobře? Omyl, neděláte dobře. Přečtěte si složení! Přijde vám, že 2 % obsahu ovoce je v pořádku? Kdybyste si doma dělali vlastní ovocný jogurt, dali byste si do kelímku jednu malinkou kostičku jahody? Asi ne, že? Dále se ve složení s velkou pravděpodobností dozvíte něco o modifikovaném kukuřičném škrobu, barvivech (oblíbený karmín nebo košenila E120, který se vyrábí z rozemletých brouků). Opravdu chcete, aby tohle jedly vaše děti? Není lepší koupit kvalitní bílý jogurt, k tomu čerstvé ovoce a připravit si ovocný jogurt doma? Stejně to můžete udělat i s tvarohem, kefírem nebo podmáslím. Sladké chuti se zbavovat nemusíte, ta je pro nás přirozená. Slaďte ale pouze přírodně. Používejte ovoce - zkuste třeba rozmixované rozinky, sušené švestky nebo datle. Uvidíte, že se bez cukru snadno obejdete.

Tip: Rozmixujte si kefír s banánem (nebo jiným ovocem) a máte skvělý osvěžující nápoj plný živin.

7. Špekáčky a další jedovaté uzeniny

Uzeniny na našem trhu jsou velký problém. Většina obsahuje minimum masa a když už, tak pouze to nekvalitní (kuřecí separát a další podobné). Můžete namítnout, že v poslední době je na pultech mnoho "kvalitních" šunek s vysokým obsahem masa. Ano, to je pravda, ale pořád jsou plné nebezpečných dusitanových solí. Zkuste si někdy uvařit vlastní domácí šunku a uvidíte ten rozdíl na vlastní chuťové buňky. Přemýšlejte nad tím, co jíte. Zdravý životní styl není jen o tom, abyste jedli fádní a ne moc chutná jídla. S dostatkem pohybu si můžete občas dovolit sladká i tučná jídla, ale vybírejte si kvalitní suroviny pro jejich přípravu. Nenechte se zvyklat moderní rychlou dobou, nekupujte polotovary. Připravujte si kvalitní jídlo doma z čerstvých a základních surovin. Pouze v tomto případě totiž víte, co jíte.


Související články: