Úvod  ›   › 

Zdravé jahodové muffiny

Máte rádi tyto malé dortíky, které se vejdou do vaší dlaně? Původ mají v Americe, kde získaly svoji popularitu. Ukážeme vám, jak lze muffiny připravit, aniž byste zhřešili.

Čas přípravy

Čas vaření

Celkový čas

Cena za suroviny
cca 40 – 60 Kč

Suroviny na 2 porce

  • 130 g špaldové hladké mouky
  • 30 g ovesných vloček
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml rýžového mléka
  • 1 banán
  • 1 vejce
  • mražené jahody
  • sezamové semínko

Postup

  1. Do mísy společně prosejeme přes síto mouku a lžičku kypřícího prášku.
  2. Přidáme ovesné či jiné vločky.
  3. Přisypeme lžičku mleté skořice.
  4. Oloupeme si banán a v mističce ho vidličkou rozmačkáme (lze ho i rozmixovat v mixéru).
  5. Rozmačkaný banán přidáme do mísy k sypkým surovinám.
  6. Zalijeme rýžový mlékem.
  7. Stranou si rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku.
  8. Žloutek dáme rovnou do mísy a vše promícháme.
  9. Z bílku vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta.
  10. Na plech si připravíme silikonové formičky na muffiny. Pokud je nemáte, lze použít speciální plech a papírové košíčky.
  11. Formičky plníme těstem zhruba do 2/3 jejich výšky, pečením nabudou.
  12. Zdobíme mraženým nebo čerstvým ovocem a sezamovým semínkem.
  13. Pečeme při 180 °C zhruba půl hodiny.
  14. Přejeme vám dobrou chuť!


Související články: