Úvod  ›   › 

Vepřová panenka pečená v alobalu

Češi jsou vepřoví :-) Myslím tím, že jíme hodně vepřového masa. Vepřová panenka patří mezi to nejlepší, co na praseti je. Panenku lze připravit chutně a navíc k tomu zdravě. Maso je tak delikátní, že opravdu není potřeba, aby plavalo v oleji nebo se podávalo se smetanovou omáčkou.

Čas přípravy

Čas vaření

Celkový čas

Cena za suroviny
cca 80 – 100 Kč

Suroviny na 2 porce

  • 300 g vepřové panenky
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • rýžový olej (lze použít i olivový)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián

Postup

  1. Panenku očistíme, rozdělíme na 2 porce, osolíme a opepříme.
  2. Zprudka ji ze všech stran orestujeme na rýžovém oleji.

    Věděli jste, že se u olejů eviduje tzv. kouřový bod? Kouřový bod je teplota, při které se z oleje začne kouřit a začne se tvořit chemická reakce, kdy mohou vznikat toxické látky. Proto je dobré se přelování oleje vyhnout. Rýžový olej má kouřový bod při cca 250°C, ale extra panenský olivový olej má pouze cca 190°C. Pozor na to.

  3. Na alobal poklademe nakrájenou cibuli a česnek.
  4. Položíme na ně panenku a navrch dáme pár snítek tymiánu.
  5. Zabalíme, dáme do trouby a pečeme na 10-15 minut při 200°C.
  6. Podávat můžeme s vařenou čočkou nebo brambory vařenými v páře. Dobrou chuť!


Související články: