Úvod
›
Recepty ›
Obědy
Související články:
Vepřová panenka pečená v alobalu
Češi jsou vepřoví :-) Myslím tím, že jíme hodně vepřového masa. Vepřová panenka patří mezi to nejlepší, co na praseti je. Panenku lze připravit chutně a navíc k tomu zdravě. Maso je tak delikátní, že opravdu není potřeba, aby plavalo v oleji nebo se podávalo se smetanovou omáčkou.
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Cena za suroviny
cca 80 – 100 Kč
Suroviny na 2 porce
- 300 g vepřové panenky
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- rýžový olej (lze použít i olivový)
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián
Postup
- Panenku očistíme, rozdělíme na 2 porce, osolíme a opepříme.
- Zprudka ji ze všech stran orestujeme na rýžovém oleji.
Věděli jste, že se u olejů eviduje tzv. kouřový bod? Kouřový bod je teplota, při které se z oleje začne kouřit a začne se tvořit chemická reakce, kdy mohou vznikat toxické látky. Proto je dobré se přelování oleje vyhnout. Rýžový olej má kouřový bod při cca 250°C, ale extra panenský olivový olej má pouze cca 190°C. Pozor na to.
- Na alobal poklademe nakrájenou cibuli a česnek.
- Položíme na ně panenku a navrch dáme pár snítek tymiánu.
- Zabalíme, dáme do trouby a pečeme na 10-15 minut při 200°C.
- Podávat můžeme s vařenou čočkou nebo brambory vařenými v páře. Dobrou chuť!
Související články:
- Dušená vepřová kýta s mrkví
- Vepřová panenka pečená v alobalu
- Hovězí zadní s okurkovou omáčkou
- Vepřové se zelím
- Vepřový plátek s dušeným zelím
- Zdravý guláš z vepřové kýty